İstanbul Şehir Hastaneleri 1693 depremzedeye sağlık hizmeti verdi
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde enkaz altından kurtarılarak şehre getirilen 1693 yaralıya İstanbul’un en önemli sağlık kompleksleri olan 4 şehir hastanesi hizmet verdi.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat’ta Elbistan’da meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay ve Elazığ da etkilendi. 11 ilde yıkıma yol açan sarsıntıların ardından başlatılan arama kurtarma çalışmalarında enkaz altından binlerce yaralı çıkarıldı.
İlk müdahalenin ardından yaralılar Cumhurbaşkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), İçişleri Bakanlığı’na bağlı uçak ve helikopterlerle deprem bölgelerine yakın şehirler ile İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya gibi illere sevk edildi. Sağlık ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı.
İlk yaralıların İstanbul’a sevk edildiği 6 Şubat’ı 7 Şubat’a bağlayan geceden bu yana depremzedeler devlet, özel ve üniversite hastanelerinde tedavi altına alındı.
Şehirdeki hastanelerde tedavi altına alınan 7 bin 884 kişiden 6 bin 532’si taburcu oldu.
Yoğun bakım hastalarının yüzde 39’u şehir hastanelerinde
Yaralıların büyük bölümünün tedavisi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi ve Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nde yapıldı.
Sağlıkla ilgili her türlü müdahalenin yapılabileceği ileri teknoloji ve tıbbi tesislerle donatılmış 4 şehir hastanesinde bugüne kadar 1693 yaralı depremzedeye sağlık hizmeti verildi.
Yaralılardan 971’i Başakşehir Çam ve Sakura, 460’ı Kartal Dr. Lütfi Kırdar, 154’ü Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın, 108’i Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu şehir hastanelerinde tedavi altına alındı.
Başakşehir Çam ve Sakura’da 739, Lütfi Kırdar’da Kartal Dr. 408, Süleyman Yalçın’da Göztepe Prof. Dr. 102, Prof. tamamlanırken, 375 yaralının tedavisi sürüyor.
İstanbul’a gelen ve yoğun bakımda kalan depremzedelerin yüzde 39’u şehir hastanelerinde tedavi görüyor.
Çocuk, hamile ve yetişkin hasta kümelerinin olağan servislerde veya yoğun bakım ünitelerinde tedavi edildiği hastanelerde bu süreç genel ve plastik cerrahi, nefroloji, ortopedi ve ağır bakım gibi birçok birimden hekimler tarafından multidisipliner bir yaklaşımla yürütülmektedir. Yaralı depremzedelere psikolog ve psikiyatristler tarafından da destek veriliyor.
?